Whiskey, Tango, Foxtrot – uskonto vaarantaa terveytesi

MV-kuvassa Kabulin katuelämää 70-luvulla. Kuvaparissa sama paikka kuninkaan aikana ja uskonnon sekä politiikan harjoittamisen jälkeen.

IS: Oppositio­johtajalta varoitus Talebanille: ”Me asetuimme Neuvostoliittoa vastaan, ja me pystymme asettumaan Talebania vastaan”

Oli Afganistanissa sitten Neuvostoliitto, USA tai mikä muu maa hyvänsä (kaikkiaan 50 maata, Suomikin), ei se meno siellä miksikään muutu. Siellä soditaan niin kauan kuin uskonto on määräävässä asemassa. Afganistan ei ole kansallisvaltio siten kuin meidän länsimaisten ihmisten käsitys kansallisvaltiosta on, eikä Taliban ole lähimainkaan kansallinen aate. Afganistan on heimojen täplittämä alue, jonka ainoa yhteinen nimittäjä on maan nimi. Taliban on maan väkilukuun suhteutettua pieni sunnikiihkoilijoiden ryhmä, joka yrittää saada hallintaansa kaikki eri heimojen alueet. Se ei tule onnistumaan. Heimoissa oma heimo ja sen oma perinne on paljon voimakkaampi kuin mikään kansallisaate. Sisällissotimisen alkaminen lähiaikoina on melko varmaa. Ja niin kauan kuin on toistensa kanssa ristiriitaisia käsityksiä ja suuntauksia uskonnosta, varsinkin islaminuskossa, riitely ja sotiminen jatkuu.

Afganistan on vähän aina ollut muiden valtioiden ylikävelemä ja valloittama alue. 60- ja 70-luvuilla oli hetken vakaata ja katukuva tapoineen ihmisten käyttäytymisineen näytti varsin modernilta ja sekulaarilta. Oli koulutusta ja kirjastoja. Turisteja kävi ja Kabulissa oli peräti hotelli Inter Continental. Isommissa kaupungeissa elettiin varsin tyydyttävää, mukavaa ja vapaata arkea ja juhlaa vielä 70-luvun alkupuolella. Kabul oli kuin melkein mikä tahansa moderni tuon ajan kaupunki. Naiset saattoivat kulkea huoletta vaikka polvipituisissa hameissa kaduilla. Ilman huiviakin. Uskonnoissa oli vapaus. Muslimiperhe saattoi viettää rentoja hetkiä vaikka juutalaisten kanssa.

Kabul oli Keski-Aasian Pariisi. Maaseutu ja vuoristo nyt saattoivat kyllä olla ja paikoin varmasti olivatkin takapajuista uskontojen ja heimoperinteiden määräämää ja patriarkaalisuuden päsmäröimää periferiaa, jossa naisten asema oli se vähän vuohia ylempänä. Näin se suunnilleen aina on, kun ei ole tietoa, valistusta ja uskonnonvapautta, vaan on uskonnon määräysten ja perinnetapojen noudattamisen pakko.

Sitten pääsivät kommunistit valtaan ja ulkovaltapolitiikka palasi saman tien entistäkin voimakkaammin määräämään maan suunnasta ja kansalaisten elämästä. Uskonto ja politiikka. Politiikka ja uskonto. Ja luonnonvarat. Luonnonvarat ovat kehittymättömille maille käytännössä aina enemmänkin onnettomuus kuin siunaus (käyttääkseni uskonnollista arkikielen termiä). Ne tuovat paikalle saalistajat ja korruption. Yksikään jumala ei ole koskaan tuonut rauhaa sille kansalle, jonka alueella on enemmän luonnonrikkauksia kuin koulutusta ja valistusta. Pikemminkin, mitä enemmän uskonnollisuutta, sitä enemmän onnettomuutta.

On jotenkin tragikoomista se, että USA George Bush tyhmemmän johdolla meni viemään demokratiaa Afganistaniin lähinnä siksi, kun Osama bin Laden oli tehnyt mitä teki syyskuun 11. päivä 2001. USA lähti kostamaan sitä tekoa Afganistaniin, vaikka Osama itse porukoineen oli enimmäkseen Saudi-Arabiasta. Ei siis riittänyt, että olisi yritetty napata Osama, jota pieni roistojengi piilotteli. Mutta ei liittolaismaahan (ja öljylähteitten luvattuun maahan) mennä viemään demokratiaa, vaikka tuo umpiuskonnollinen islamilainen maa on yksi niitä demokratiavajeisimpia paikkoja maailmassa. Tässä uskonto jää talouden ja maailmanpolitiikan varjoon.

Obaman hallinto tiesi jo, ettei Afganistanista päästä perseen kastumatta, joten joukkoja piti alkaa vetämään ja saada kaikki pois 2014 mennessä. Mutta korruptio uskonnon ja politiikan vaurioittamassa yhteiskunnassa oli liian syvällä. Oli kyseessä sitten maan korkein johto, hallitus tai katukauppa. Mitä tahansa saattoi sattua ja sattuikin. Obaman aikana oli kuulemma usein hetkiä, jolloin käytettiin Natoaakkosia Whisky, Tango ja Foxtrot, joilla tarkoitettiin WTF, what the fuck. Ja sama meno tulee jatkumaan, kun kapinallisheimot alkavat taistella Talibania vastaan ja kansainvälisen yhteisön tarttis tehrä jotain…

Uskonto on terveydelle ja psyykelle vaarallista.

Maailma on täynnä uskonnoista johtuvia sotia ja katastrofeja. On ollut ja tulee olemaan. Uskonto on tärkeämpää kuin siviilien rauhallinen elämä ja lasten tulevaisuus, jopa henki. Nälänhätiä aiheutetaan tahallisesti. Se on yksi hybridisodan muoto. Ei vain kristittyjen väheksymissä muissa uskonnoissa ja näiden kahakoissa, vaan hyvin usein myös kristityn USA:n tuella kuten parhaillaan Jemenissä ja kuten samansuuntaista tapahtuu Länsirannalla USA:n tukeman Israelin toimissa. Länsimaisten hallitusten kanssa hyvissä väleissä olevat asekauppiaat ovat mukana myös Etiopian Tigrayn katastrofissa. USA:ssa vaaditaan tekopyhästi kansainvälistä yhteisöä toimittamaan hätäapua sinne ja saamaan konflikti lopetetuksi. Sinne USA ei mene asevoimin viemään demokratiaa. Liian köyhä ja merkityksetön paikka.

Meillä täällä Suomessa ollaan siten poliittisesti korrekteja, ettei aseiden kanssa kalistella, mutta kristinuskossa on täälläkin toisiaan kohti törmäyksessä olevia näkemyksiä – ja tulkintoja uskosta ja sen päähenkilöistä, jos nyt jumalasta voi käyttää sanaa henkilö… no, henkiolento sitten. Nyt on meneillään kirkolliskokous, jossa näyttää olevan luja kahtiajakautuminen eri näkemyksien välillä. Kai Sadinmaalta vietiin pappisoikeudet liian radikaalien uskonnäkemyksiensä vuoksi. Eri uskonsuuntaukset ja lahkot eivät milloinkaan tule olemaan samaa mieltä uskon eri kohdista ja oikeasta opin tulkinnasta. Ekumenia on pelkkää sanahelinää ja poliittista korrektiutta. Ei muuta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Tilaa
Ilmoita
7 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anne Mikkola

Joo yki. Kansallisvaltio hyvä, Islam paha. Tämähän alkaa taas mennä vihapuheen osastolle.
https://www.facebook.com/salva.enna/posts/10223982730290413

Tuossa naisen näkyvyyden kehitys fundamentalisti-islamin alla. Kristinuskon myötä kehitys vähän niin kuin toisinpäin? Nyt ne naiset siellä alttarillakin ihan ilman päähineitä.

Viimeksi muokattu 3 vuosia sitten by Anne Mikkola
Kalevi Kauppinen

”Vihapuhe on hankala termi. Onko kaikki kritisointi vihapuhetta? Minä kritisoin kaikkia uskontoja, mutta en katso sen olevan vihapuhetta.”

Siinä olen samaa mieltä, että vihapuhe on hankala termi, joka tukkii monen suun, mutta vielä on ajattelun vapaus. Ongelma on siinä, että sama puhe on toiselle vihapuhetta ja toiselle ei riippuen maailman katsomuksesta. Mitä on sitten maailmankatsomus, sekin käsitetään monella eri tavalla riippuen jokaisen omasta maailman kuvasta.

”Maailmankatsomukseen kuuluu yleensä maailmankuvan lisäksi näkemyksiä arvoista, normeistatiedon hankkimisen periaatteista ja elämän tarkoituksesta.”
Wikipedia

Viimeksi muokattu 3 vuosia sitten by Kalevi Kauppinen
Tauno J. Jokinen

Onko kaikki kritisointi vihapuhetta?

Tätä rajaahan valtakunnansyyttäjä hakee vainoamalla Päivi Räsästä. Nyt onneksi valtakunnansyyttäjän toimistakin on tehty tutkintapyyntö, koska tämä vainoaa Päivi Räsästä, mutta jättää esimerkiksi Ykin ja minut rauhaan. Viranomaistoiminnan ehdoton vaatimus oikeusvaltiossa on tasa-puolisuus. Jos syytät yhtä pitää syyttää kaikkia.

Syytekohta ei ole vihapuhe, vaan kiihottaminen kansanryhmää kohtaan. Kansanryhmä voi olla mikä tahansa paitsi nuori, terve, kristitty, valkoihoinen heteromies. Kaikki uskontoon liittyvä kritiikki ja eritysesti vähäkin pilkallisesti esitettynä ylittää valtakunnansyyttäjän asettaman syytekynnyksen.

Anne Mikkola

”Kaikki uskontoon liittyvä kritiikki ”
Niin, tarkoitat tietenkin nimenomaan islaminuskoon liittyvä sellainen. Olenkin jo pitkään miettinyt, että onko valtakunnansyyttäjä joku itsevaltias, jota eivät mitkään lait koske. Onneksi Räsäsellä on parhaat juristit varmaan takanaan, liekö hänen tiimeistään tämä, vai ihanko vaan tavallinen joku tallaaja on keksinyt, että Valtakunnan Syyttäjääkin koskee joku laki ja järjestys. Vielä. Ehkä.

Markku Hirn

Hyvä Yki että vedät tuon heimo ja klaaniasian esiin. Itse törmäsin silloin siihen kun Bush lähetti joukkojaan sinne. Olematta mikään asiantuntija, niin jo silloin oli päivän selvää että mitään pysyvää valtiomuodostelmaa ei tule. Ne jutut korruptiosta jota matkan varrella on luettu , on ollut selvä symptooni että hommat menee pieleen. Sitä paitsi nyt puhutaan avoimesti siitä että talibanit olivat muodostaneet varjohallinnon jo pitkään, siis että ei ne tyhjästä ompahtuneet esiin. Lahjusrahat ovat menneet salaa heidänkin taskuunsa ja rahoittaneet heidän olemassaolon opiumi ja heroinin tuotanon ohella.

Jatkossa tuleekin olemaan muun maailman kannalta mielenkiintoista se että jatkavatko he opiumiin valmistusta vai ei? Kaivostoiminta kuulema olisi kun öljyä heille. Kiva kun länsimaat ostavat idriumin, jota tarvitaan kaikissa älypuhelimissa ja tietokoneissa, talibaneilta.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial